False profeţii despre viitor

Privind la profeţii anilor ’90 vedem că aceştia s-au înşelat. Numele şi evenimentele care şi-au pus amprenta pe prima decadă a secolului al XXI-lea nu se regăsesc în aceste profeţii.

Nimic despre liderul reţelei Al-Qaida, Osama ben Laden, fostul preşedinte american George W. Bush, Afganistan, Irak, războiul împotriva terorismului. Şi exemplele nu se opresc aici. Dezvoltarea uimitor de rapidă a Chinei şi sfârşitul clubului G8? Nimic important. Google şi Wikipedia? Niciun cuvinţel despre ele. În 1999 era imposibil de imaginat o femeie în funcţia de cancelar al Germaniei sau un ministru de externe homosexual. Ce să mai vorbim de un afro-american la Casa Albă.  
Atunci un nume era pe buzele tuturor: Bill Joy. În volumul intitulat „De ce viitorul nu mai are nevoie de noi", co-fondatorul companiei de software Sun Microsystems explica cum progresele înregistrate în robotehnică şi inteligenţă artificială, genetică şi nanotehnică vor duce la dispariţia omenirii în următorii 30 de ani. „Ne aflăm oare în ajunul celei de-a treia revoluţii industriale, care va depăşi toate progresele de până acum?", se întreba retoric jurnalistul Frank Schirrmacher, în prefaţa pentru ediţia în limba germană a cărţii lui Bill Joy.
Asta se întâmpla în urma cu 10 ani. Acum Sun Microsystems este pe punctual de a fi preluată, Bill Joy este aproape uitat, iar Frank Schirrmacher nu mai vede în nanoroboţi ameninţarea supremă pentru civilizaţie, ci a trecut la criza financiară, Twitter, Facebook şi alte reţele de socializare. Să trecem la medicină. În 1999, Ministerul german pentru Cercetare şi Tehnologie arunca pe piaţă o previziune mirifică privind sănătatea. Până în 2005 - în cel mai optimist scenariu - sau până în 2018 - în cel mai pesimist scenariu - s-ar fi găsit leacul pentru mai multe boli: SIDA, Alzheimer, Parkinson, alcoolism şi lista ar putea continua. După cum stau lucrurile în prezent cercetătorii ar trebui să se grăbească.
Problema futurologiei este descrisă cât se poate de succint în volumul „Lebăda neagră" de către Nassim Taleb, care - în treacăt fie spus - a făcut o avere din derivatele financiare: cel mai adesea, istoria este scrisă de evenimente ce par improbabile. Din acest motiv, previziunile experţilor sunt ori fără nicio valoare, ori dăunătoare. Şi uite aşa viitorul crash financiar va pica din cer. La fel şi următorul Obama. (adevarul.ro)
 Intotdeauna lumea intra in panica atunci cand apar asa-zisii profeti ce anunta fel si fel de dezastre. Eu m-am convins de ceva timp ca habar nu au despre ce vorbesc. Cand prezicerile lor se adeveresc, e pur si simplu coincidenta, nimereala, ca si cand joci la loterie si spui "vor iesi numerele astea" si chiar asa se intampla. Am auzit de multe ori despre "Lebăda neagră", inclusiv in serialul Flashforward, o sa fac tot posibilul sa vad despre ce e vorba in cartea asta. Poate imi da cateva detalii cineva care a citit-o deja.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu