Olimpiada de iarna din 2010

Olimpiada de iarna din 2010 se desfăşoară în perioada 12–28 februarie 2010 în Vancouver,Columbia Britanica , Canada cu cate cateva competitii si in Whistler. Cele două jocuri (Olimpice şi Paralimpice) vor fi organizate de Comitetul de Organizare Vancouver (VANOC).
O serie de întreceri sunt programate în localitatea Whistler (tot în Columbia Britanică), una dintre cele mai celebre staţiuni de schi din Canada. La fel ca la precedenta Olimpiadă de iarnă, de la Torino, vor exista două locuri destinate competiţiilor, situate la peste 100 de kilometri. Alt fapt remarcabil este existenţa a două sate olimpice.
Cu peste 2,1 milioane de locuitori, Vancouver este cel mai mare oraş care a organizat Jocurile Olimpice. Aceasta este a treia Olimpiadă găzduită de Canada, după JO de vară din 1976 de la Montréal şi JO de iarnă din 1988 de la Calgary.
Pe 2 iulie 2003, la Praga, la a 115-a sesiune a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Vancouver a fost ales ca gazdă pentru JO 2010 dintre localităţile care au candidat la organizarea evenimentului, devansând oraşele PyeongChang (Coreea de Sud) şi Salzburg (Austria). În runda a doua, Vancouver a depăşit cu numai 3 voturi oraşul PyeongChang, primind 56 de voturi, faţă de 53 contracandidatul sa din Coreea de Sud.
Fostul primar al metropolei canadiene a primit steagul olimpic în timpul ceremoniei de închidere a Olimpiadei de la Torino. Numele comitetului de organizare al JO de la Vancouver este VANOC (în varianta engleză) şi COVAN (în cea franceză). În clasamentul all time pe medalii conduce Norvegia, cu 280 de medalii, dintre care 98 de aur, urmată de SUA - 216 (78 de aur) şi URSS - 194 (78 de aur). La Torino, pe primul loc în clasamentul pe medalii s-a situat Germania, cu 29 de medalii (11 de aur), care a devansat SUA (25 de medalii, 11 de aur) şi Austria (23 de medalii, 11 de aur).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu